Afdelingen & Specialismen

Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij schade ontstaat aan de oogzenuw. U krijgt een laserbehandeling voor glaucoom. Uw oogarts heeft dit met u besproken. In deze folder staat meer informatie over deze behandeling.


Waarom een laserbehandeling voor glaucoom?

Een laserbehandeling voor glaucoom wordt gedaan:

  • om de oogdruk te verlagen,
  • of om te voorkomen dat de oogdruk plotseling te hoog wordt.
Door een te hoge oogdruk kunnen vezels van de oogzenuw afsterven. Daardoor gaat u langzaam minder zien. Het is dus belangrijk dat de oogdruk normaal blijft.
Te hoge oogdruk kan ontstaan als het oogvocht ín het oog niet goed wordt afgevoerd, of als er te veel oogvocht wordt aangemaakt. Dit oogvocht noemen wij het kamerwater.

hoge oogdruk door slechte afvoer kamerwater


Bij de behandeling van glaucoom proberen we de oogdruk te verlagen of te zorgen dat de oogdruk niet plotseling hoger wordt. Een lagere oogdruk zorgt ervoor dat er minder zenuwvezels afsterven.

Als de ziekte niet of niet genoeg wordt behandeld, ontstaan er meer blinde vlekken. Dan gaat u uiteindelijk ook steeds slechter zien. Dit is onherstelbaar. Daarom is het belangrijk dat de behandeling op tijd begint, dus als er nog geen klachten zijn van slechter zien. Zie ook de folder “Glaucoom” voor meer informatie over deze ziekte.

De oogarts zal proberen om de oogdruk te verlagen door:
  • u oogdruppels te geven die u thuis moet gebruiken,
  • of met een laserbehandeling,
  • of met een laserbehandeling én oogdruppels.
Uw oogarts bespreekt met u welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Laserbehandelingen: wat is het?

Een perifere iridotomie (= klein gaatje in de iris maken) wordt gedaan bij:
  • gesloten kamerhoekglaucoom,
  • of bij nauwe kamerhoekglaucoom en pigment dispersie syndroom.
Bij nauwe kamerhoekglaucoom is de kamerhoek helemaal of plotseling afgesloten. Of er is een grote kans dat dat gebeurt. Als het kamerwater niet kan weglopen en uw oog wel kamerwater blijft maken, ontstaat een te hoge oogdruk. Als dat plotseling (acuut) gebeurt, krijgt u last van:
  • oogpijn,
  • hoofdpijn,
  • misselijkheid en braken,
  • Het oog is rood.
  • U ziet heel slecht,
  • en de pupil is middelmatig wijd.
U moet dan meteen naar een oogarts.
Een laserbehandeling kan dit meestal voorkomen.

Heeft u risico op acuut glaucoom? Of heeft u chronisch nauwe kamerhoek glaucoom? Dan merkt u niets van de oogdruk.
Bij chronisch nauwe kamerhoek glaucoom kan de oogdruk bij controle heel normaal lijken. Maar bij onderzoek kan dan toch blijken dat de afvoer heel nauw is, of bijna dicht zit.

Ook kan het zijn dat de oogdruk steeds anders is, en dat hij veel hoger is dan normaal als de pupil wijd wordt. Als de oogarts ziet dat u risico heeft op acuut glaucoom, zal hij/zij laserbehandeling voorstellen. Door middel van de laser maakt de oogarts een klein gaatje (perifere iridotomie ofwel PI) bovenin het regenboogvlies (= de iris).

  • Bij acuut glaucoom kan het kamerwater via het gelaserde gaatje weglopen uit het oog. Daardoor kan de oogdruk dalen.
  • Bij chronisch nauwe kamerhoek glaucoom en pigmentdispersie wordt de circulatie van het kamerwater in het oog beter door het gaatje in de iris. Daardoor wordt de stand van de iris normaler (niet te ver naar voren of naar achteren).

oog met gaatje door perifere iridotomie



perifere iridotomie voor en na de behandeling


Perifere iridotomie: links voor de laserbehandeling, rechts na de laserbehandeling. (Afbeelding: www.oogartsen.nl)

De behandeling

  • Voor de behandeling zijn van tevoren geen speciale maatregelen nodig. U gebruikt al uw medicijnen (inclusief oogdruppels) die u anders ook zou gebruiken. U mag gewoon eten en drinken.
  • De laserbehandelingen vinden plaats op de polikliniek Oogheelkunde.
  • Voordat de behandeling begint, krijgt u van de assistente een aantal oogdruppels in het oog. Deze oogdruppels maken de pupil nauw en ze verdoven het oog. Ook krijgt u een druppel om de oogdruk te verlagen. Van de druppels die de pupil vernauwen, kunt u een krampend of hoofdpijnachtig gevoel om het oog krijgen. Als u hier na thuiskomst nog steeds last van heeft, kunt u een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol. Na enkele uren verdwijnt het vreemde gevoel ook vanzelf.
  • Tijdens het laseren zit u op een stoel met uw kin op een steun. Uw voorhoofd leunt tegen een band.
  • U krijgt nog een verdovende oogdruppel.
  • Daarna zet de oogarts de laserlens op het oog. Dit is een klein cupje dat wordt gevuld met gelei.
  • De laserbehandelingen doen bijna geen pijn. Soms voelt men een soort tikjes tegen het oog, maar meestal voelt u er bijna niets van. U hoort tijdens het laseren tikken. Deze worden veroorzaakt door het laserapparaat.
  • De laserbehandeling duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.
  • De voorbereiding, wachttijd en de laserbehandeling zelf, duren bij elkaar ongeveer 1 uur.

Na de behandeling

  • U mag niet zelf autorijden na de laserbehandeling. Wij raden u aan om iemand mee te nemen.
  • Na de behandeling kan het oog wat branderig aanvoelen.
  • Ook kunt u het gevoel hebben dat er een zandkorrel in uw oog zit.
  • De pupil vernauwende druppels zijn meestal pas de volgende dag uitgewerkt. Tot die tijd is de pupil van het gelaserde oog kleiner dan die van het andere oog.
  • U kunt tijdelijk wat wazig zien.
Meestal zijn deze klachten de dag na de laserbehandeling verdwenen.

Ontstekings-remmende druppels
U heeft een recept met ontstekings-remmende druppels gekregen. Gebruik deze volgens de aanwijzingen op het recept, meestal 5 dagen. U moet direct op de dag van de behandeling hiermee beginnen. Stop niet eerder met deze druppels dan op het recept staat.

U moet ook al uw andere oogdruppels blijven gebruiken, ook op de dag van de laserbehandeling. U moet dit doen tot de volgende controle.

Wanneer u de controle-afspraak heeft, hangt af van de soort laserbehandeling en de reden voor de behandeling. Bij de controle-afspraak bekijkt de oogarts wat het resultaat van de laserbehandeling is. Ook hoort u welke druppels u moet blijven gebruiken.
U kunt de dag na de laserbehandeling al uw gewone werkzaamheden en bezigheden gewoon weer doen. U mag dus ook zwemmen, bukken, tillen etc.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Uw team

Op onze polikliniek werken naast de oogartsen ook een PA (physician assistant), optometristen, orthoptisten en TOA’s (technisch oogheelkundig assistenten). Zij zullen voorafgaand aan uw bezoek aan de oogarts de vooronderzoeken doen. Houdt u daarom rekening met een langere bezoektijd op onze polikliniek.

Daarnaast is Alrijne Ziekenhuis een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat u onderzocht kunt worden door een coassistent of behandeld door een oogarts in opleiding, beiden onder directe supervisie van uw oogarts. Heeft u hiertegen bezwaar, meldt u dit dan voor aanvang van de afspraak.

Meer informatie

Voor meer achtergrondinformatie over oogaandoeningen en de behandeling ervan kunt u kijken op www.oogartsen.nl. Deze informatieve site wordt onderhouden door onder anderen de oogartsen van Alrijne Ziekenhuis. U vindt er teksten, foto’s, filmpjes en handige links naar bijvoorbeeld patiënten verenigingen. Ook kunt u veel informatie vinden op de website: www.oogheelkunde.org.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan uw oogarts of de medewerkers van de polikliniek Oogheelkunde.

De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 7
De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 7
De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 40

De polikliniek Oogheelkunde is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8058 van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur.


De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een acute zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905.
Tijdens kantooruren kunt u voor acute en niet-acute vragen terecht bij de polikliniek.