Neurochirurgie

Informatie over het specialisme Neurochirurgie.

Neurochirurgen zijn gespecialiseerd in operaties van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Daar horen operaties bij voor aandoeningen waar veel mensen last van hebben, zoals rughernia’s, nekhernia’s en beklemde zenuwen zoals het handtunnel syndroom (carpale tunnel syndroom).

In het Diaconessenhuis werken vier neurochirurgen, die spreekuur houden en verschillende operaties uitvoeren. Naast hun werk in het Diaconessenhuis zijn de neurochirurgen ook werkzaam in het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum), waar complexere operaties plaatsvinden.

De operaties die plaatsvinden in het Diaconessenhuis zijn:

  • Rugoperaties, hernia’s of vernauwing van het wervelkanaal.
  • Carpale tunnel syndroom.
  • Beknelling van de zenuw bij de elleboog (drukneuropathie van de nervus ulnaris).
  • Zeldzame zenuwbeknellingen.
  • Bepaalde zenuwgezwellen.

Zenuwcentrum
Op 1 januari 2011 heeft professor Malessy het zenuwcentrum opgericht, een nauw samenwerkingsverband tussen het Diaconessenhuis Leiden en het LUMC.
Het doel van dit centrum is om te organiseren dat de neurochirurgen op optimale wijze velerlei soorten zenuwoperaties kunnen verrichten. Het streven is de wachttijd voor de patiënt zo kort mogelijk te houden.
De wachttijd voor een bezoek aan de neuroloog om vast te stellen welke aandoening het betreft, bedraagt ongeveer twee weken. Niet voor alle aandoeningen zal de neuroloog adviseren om tot operatie over te gaan.
In geval van een operatie dragen wij zorg voor de juiste pré-operatieve screening en voldoende nazorg. Alle patiënten krijgen een controle-afspraak bij een verpleegkundige die het resultaat bespreekt en meet. Op deze manier blijven we de kwaliteit van behandeling altijd controleren.
Relatief eenvoudige zenuwoperaties gebeuren vaak poliklinisch. Soms echter is ook voor deze operaties een korte of dagopname noodzakelijk.

Wij zijn ook gespecialiseerd in het opereren van hernia’s en andere rugoperaties die gepaard gaan met pijn in de benen. De operaties vinden plaats op de eerste dag van een korte opname. De volgende dag begint intensieve fysiotherapie waarna patiënten meestal op de derde dag weer naar huis kunnen. De revalidatie zal buiten het ziekenhuis plaatsvinden. Na zes weken volgt een poliklinische controle om het resultaat te volgen. Voor onze kwaliteitscontrole meten we de uitkomst ook met eeen pijnschaal.

Neurochirurgen
Dr. R. Koot, gespecialiseerd in rugoperaties en kleine zenuwoperaties
Professor dr. M. Malessy, gespecialiseerd in zenuwoperaties
Dr. W. Pondaag, gespecialiseerd in rugoperaties en zenuwoperaties

De neurochirurgen werken nauw samen met de neurologen. Dit geldt onder meer voor de poliklinische spreekuren die vaak gezamenlijk zijn. Onze medewerkers van de polikliniek neurologie organiseren de afspraken voor de verschillende operaties. Voor gegevens van de polikliniek neurologie verwijzen wij u naar de website van de neurologen.

Meer informatie

Terug naar boven

 

 

 

 


(c) 2016 Diaconessenhuis Leiden
Houtlaan 55, 2334 CK Leiden, 071 517 81 78